Duktiga Tabben

Måndag:
Hade egentligen tänkt att gå en promenad eller så så att Tabben skulle slippa ridhuset men idag var det inte särskilt dammigt tack vare att det var vattnat kvällen innan och så var det ganska frisk luft därinne. Så det fick bli ett dressyrpass ändå, lika bra att passa på då tyckte jag.
Först kändes det inte bra alls, inte som att han var spänd riktigt (för då tänker jag när han är stressat spänd och "på hugget") men att han inte var eftergiven och inte riktigt ville komma till arbete? Att han liksom gick i ett neutralläge där han inte behövde jobba nämnvärt så även om vi utförde rörelser eller försökte samla så blev det ingenting... Svårt att förklara!
Eftersom det inte kändes som så stor idé att fortsätta nöta på skolor i det läget så försökte jag med en annan taktik- väcka upp litegrann genom tydliga förhållningar och att aldrig låta honom länga steget särskilt mycket korta ett par steg - låta honom gå "vanligt" en bit(men inte stolpa på vilket det kändes som att han gjorde i början av passet) - korta ett par steg igen osv. Lite som en dans, först korta korta korta -lång lång lång lång-korta korta korta osv men jag brydde mig inte nämnvärt om huvudposition (snarare att han skulle höja det lite isf eftersom förhållningarna lättare går igenom då). Sen vidareutvecklade vi "dansen" till att lägga in lite vändningar/volter/skolor fast utan så mycket krav på att det blev rörelsen jag ville och mer krav på att han behöll rytmen och lyssnade ordentligt, att jag kunde sortera hans ben.
På slutet så kände jag att han började ändra takten ngt så då passade jag på att utnyttja det till att tänka galopptakt och lägga till ytterskänkeln när ytterfram var i marken och själv försöka ge känslan av att han sätter sig ner bak och ändrar takten till galopp men fortfarande samma låga tempo, var ganska tydlig och insisterande stundvis eftersom jag ville testa hur han reagerade. Han blev lite stressad och spänd men inte mer än att jag kunde ta tillbaka lugnet igen hyfsat snart. När han försökte hänga sig på handen eller blev för spänd så avbröt jag och bad om dom korta skrittstegen igen. Fick ett missförstånd där han skuttade in i en travsluta men det är ju inte så konstigt! ;-)
Blev ett alldeles för långt pass, närmare en timme skulle jag tro. Men så var det inte så intensivt första halvan tills jag började komma åt honom och ingen trav förutom det som blev av misstag.

Han var väldigt kär i sitt ena fuxsto idag också och var liite spänd/orolig men inte lika mycket som någon dag innan.

Tisdag
Idag var jag i valet och kvalet. Antingen försöka miljöträna lite och gå en prommis eller låta honom få helvila, eller rida ut. Började miljöträna lite smått inne i stallet - gick över några gummmattor som låg på varandra som en brygga på stallgången och gick fram och tillbaka över den ett par gånger. Lustigt nog tyckte han inte det var läskigt alls åt ena hållet men värre åt andra, då speedade han på lite. Där jag brukar ställa honom när jag binder fast honom var det blött (vilket han ju skyggar för ibland) men det brydde han sig inte om. Tittade på det någon enstaka gång. Snett bredvid det stället så stod det en fläkt inuti en av boxarna som ju lät mer precis när man gick förbi men det brydde han sig inte heller om. När vi testade gå igenom det "farliga" stället i stallet där han ofta brukar öka på lite eller stirra upp sig så verkade han inte bry sig nänvärt idag. Så överlag var han rätt cool! Även testade jag att skramla ordentligt med en hink precis framför hnom så det borde ha vibrerat lite i marken och lät en del - det brydde han sig inte et dugg om utan försökte snarare kolla om det fanns något ätbart i hinken. Och så tog jag en IKEA-kasse och prasslade med vilket han knappt brydde sig om. Däremot när jag försökte vifta den på honom blev han orolig till en början men accepterade det efterhand med ett lite skeptiskt reserverat uttryck. Lägga den över huvudet fick jag INTE, men det var just vid öronen det var som värst så jag delade upp det i först ovanför huvudet och sen framför huvudet. Framför gick ganska snabbt att härda honom vid. Kanske för att jag mutade med godis! O:-)
Sen beslutade jag mig för att rida ut trots att det var ganska sent. Vi red vanliga skoggstigen ovanför stallet och fortsatte in på en traktorväg när man korsat "riktiga" vägen. Den är inte så lång men det fanns en liten lägda där också som vi fått löfte om att få rida vid kanterna på så vi red runt och vände sen. Totalt blev det en ok sträcka, kanske 4 km fram och tillbaka- inte så långt men det kändes lagom för mig. Han fick trava en liten bit uppför en backe med krav på samling precis innan så den blev hyfsat balanserad och så övade vi på att gå i lugnt tempo i nedförsbackarna och övade lite styrning "gratis" när vi skulle väja för grenar och buskar. Tabac var lite spänd men trevlig att rida ändå. Hoppade inte till för något och skulle inte stanna och titta en massa, som värst så travade han något steg trots att jag inte bett om det.

Det var lite svårt att avgöra vad han var på för humör idag också.
Han hade lite separationsångest från sin nuvarande hagkompis (den var ute och blev motionerad) och vandrade fram och tillbaka som han brukade göra när han saknade sina ston. Men det såg ganska sanast ut (skritt, inte fullt ös) och han var inte svettig eller överdrivet mör, däremot kanske det var därför han kändes extra spänd i ridningen?
Han kom till mig i hagen så svår att fånga var han inte. I stallgången var han till en början liite lite orolig. Sen kom hagkompisen dit och då gnäggade han högljutt och stod och stirrade på honom, övervägde väl om det gick att sticka iväg till honom. Sen trodde jag att han skulle bli stressad och jobbig när hagkompisen gick ut, men det blev han inte. Tvärtom var hanväldigt cool och stod avslappnat efteråt trots att vi stod på stallgången ett tag. Så- överlag cool men separationsångest och lite spänd kanske man kan sammanfatta dagen med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0