Galopp

Jag var ute ganska sent i stallet idag med ridhuset för mig själv (visste att alla hade varit där också så ingen från stallet iaf skulle vilja använda ridhuset). Det regnade så Tabac var blöt stackarn, självklart passade han på att rulla sig det första han gjorde också när han kom in i boxen! Tur han är fux så spånet matchar... ;-)
Idag skulle vi alltså öva på galoppfattningar från marken. Eftersom det blev fullt ös rakt fram förra gången och sen bock, bock, bock (under vändningen) fullt ös tillbaka så tänkte jag testa att spärra av halva ridhuset så det dels inte skulle finnas någonstans att "fastna" (vid dörrarna) och dels inte skulle bli någon lång raksträcka. Bättre för att hitta balansen och en bra galopp tyckte jag och lättare att driva med rätt timing om man kan stå i mitten.
Det gick riktigt bra tycker jag. Jag fick honom i galopp vid varje försök (och lite till som bonusar...) från början kunde det bli en bits slängtrav först men på slutet tyckte jag han verkade fatta att det var galoppen jag ville ha så det kunde räcka med en vältimad/tydlig dubbelsmackning för att få honom i galopp i princip direkt! :-) Jag upplevde faktiskt inte att han föredrog något varv. Jag bestämde ju egentligen inte varven för även om jag drev honom åt ett håll kunde han tvärvända och ta andra varvet. Ändå blev det nog ganska lika mellan vänster och höger! Ca 6 fattningar i varje skulle jag gissa på, kanske något fler (men så kunde han ju ibland galoppera ett par språng, bryta av och trava och så bad jag om galopp igen strax efter). Någon gång blev det lite jämnfota eller passaktigt kanske t o m korsgalopp, och så höll han på att snubbla på sig själv en gång. Men överlag var jag ändå imponerad över hur fin galopp han hade. Särskilt i vänstervarvet, höger var kanske egentligen i bättre tretakt men han hade som vanligt ofta bogen lite innanför och jag upplevde att han hade pyttelite svårare för fattningarna i det varvet.
Han fick stå och vila emellanåt men han blev ändå trött stackarn. Var riktigt varm i musklerna och flåsade ordentligt. Det var lite svårare att få honom varva ner och vila emellan den här gången för ibland tog han några extrarepor själv istället för att komma till mig och få sin belöning. Och när han hade stått en stund och vilat blev han lite rastlös och gick iväg. Då tog jag det som att han hade vilat färdigt och bad om galopp igen (tänkte att han kanske lär sig att stå stilla och vila lättare om det är fysiskt jobbigt att dra iväg). Sen fick han en ordentlig avskrittning genom att följa med mig när jag plockade bort rep, hinderstöd och bommar som jag hade haft som avgränsning.

En annan kul grej var att innan jag började med galoppen och precis hade byggt klart avgränsningen så skulle jag be Tabac gå in till rätt sida av barriären. Men jag hade en bom på marken som var ivägen. Tabac gick över till rätt sida - men han hoppade med ett snyggt språng över bommen! :-P
Efter träningen så smörjde jag liniment på nästan alla benens leder i förebyggande syfte. Tänkte egentligen tjära hovarna eftersom det hade regnat men jag gav upp- det var sent, jag var trött (både fysiskt och mentalt) och Tabben lyfte inte gärna framhovarna. Att då lyfta framhovarna totalt 4 gånger (två per hov) kändes för mycket. Får ta igen det imorgon!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0