Använda rumpan

Inte bara hästen som ska göra det utan även jag som behöver komma ihåg det, märkte jag idag! :P

Har ju kommit igång med ridningen igen, men vissa dagar är omöjligt att hinna rida (och så kan det ju alltid bli något annat som ställer till det, t ex riktigt ruskväder eller ridbanan bokad precis när jag har tid), så för att ändå få något gjort försöker jag ta två pass när möjlighet finnes, sisådär varannan gång jag rider.
Idag var en sån dag, passade på nu när jag har ledig dag. Trotsade en rejäl huvudvärk, som man inte hinner tänka på när man väl är uppe på hästryggen tack och lov, och hade gjort en plan innan för passen.

Det där med att ha en plan kan ju vara lite både och, tycker att det är ännu större risk för katastrofpass om man har väldigt tydligt planerat vad man vill göra, och samtidigt inte har en plan B för just de förutsättningar som bjuds för dagen. Men om man har ett eller ett par övergripande mål över vad man vill träna på så är det nog lättare att ställa om med andra övningar.
Planen idag var att första passet skulle vi göra en del grovjobb, lite back to basic, checka av böjningen och alla skolor, spänna bågen nog för att kunna ta en del travjobb (och förbereda inför nästa pass) samt att jag ville öva på att känna att jag rider hästen framför mig.
Andra passet blev det en liten fuling - målet var att rida skolskritt HELA passet (nåja, med någon enstaka pust-paus och inte i traven och galoppen ;) ).

Det blev riktigt lyckat tycker jag. Inte perfekt såklart, men målet var ju delvis att märka av bristerna så det är ju ändå positivt. Märker att jag tyvärr har lätt att vika honom i halsen när jag rider med halsringen (den ligger lite ivägen för stången så inverkan från h.tygeln blir lite skev) och att han fått svårare att följa böjningen framförallt i vänstervarvet. Men det var ju kanon att öva på! Blev lite in-ut på volten i skritt (i varje steg t o m), vända igenom volterna genom att öka böjningen och därefter be honom följa böjningen, övade "trappan" med tänket att jag inte bromsar honom till skritt (även om jag tyvärr måste göra det också än så länge) utan driver honom in i skolskritt med samma energi/tonus som i traven eller t o m lite till. Skritt-travövergångarna märkte jag var så himla bra att jobba med så det övade vi lite mer på! :)

Sen blev det några galoppanslag där jag försökte komma till ett läge där jag driver honom in i galoppen. Efter lite "letande" innan under passet kom jag fram till att jag behöver få fram rumpan för att kunna ha en bättre hållning och inte få för framåttippat bäcken. Så det i kombination med att jag spände rumpan fick fungera som drivning.
Det blev lite blandat resultat men huvudsaken det är konstruktivt!

Andra passet tyckte nog pålle matte var lite jobbig, men det gick förvånandsvärt bra ändå att fokusera på skolskritt (möjligtvis ok med samlad skritt emellanåt) hela tiden snarare än att växla mellan vanlig och skolskritt, som att han tyckte att ok då, det här är där jag ska gå, så det blev lättare och lättare att bara påminna honom om det. Jämfört med när man ska gå in i skolskritt från "vanlig" skritt. Kul! :)
Skolorna var det ju lite sisådär med, men som sagt - nyttigt att öva och bra att få kvitto på dagsstatusen. Är i vänstervarvet ffa som är svårast just nu, men jag får vara noga med att inte förböja och kräva lite böjning/tvärning.
Sen provade jag några travövergångar och galoppanslag från skolskritten (återigen med fokus att när det är skritt så är det SKOLskritt som gäller, men han fick avlasta ibland genom att trava på en bit). Det var lättare i det läget att hålla kvar sitsen och spänna rumpan, därför att vi var i ett bättre läge redan i skritten, så OJ vilken energi och styrka han fick till i anslagen! :D Häftigt!
Jag red ju inte länge men jag tror ändå dom 10-15 minuterna var väldigt styrketränande och bra för mattes självförtroende! ;)


I övrigt med Deluxen så har han fått komma in en-ett par timmar om dagen och käka lite extra hö. Tror han och hans mage uppskattar att få äta lite extra i lugn och ro. Han får ju äta bland dom sista så jag misstänker att han bara får i sig ett par kg hösilage per fodring annars. Men nu har dom precis fått halm också, som han förhoppningsvis lyckas få i sig lite av. Inte optimalt, men bättre än innan!

I Tisdags var jag och tittade på kvällsträningar för B, imorgon rider jag lektion för henne och på Lördag ska jag titta på kurs för henne, så det blir himla mycket sånt den här veckan! Roligt! :)

Hoppas ni har det bra i höstrusket!




Kommentarer
Postat av: Johanna

Låter som att det går bra för er därborta.
Höstrusket ja.....hade gärna tagit lite sommar istället....

Jag kommer inte gå över helt till bettlöst men helt klart försöka rida bettlöst så mycket det bara går (vid uteritt t.ex) eller på banan när man inte ska finlira.

2012-10-12 @ 14:56:24
URL: http://walkyria.blogg.se
Postat av: Linda

Härligt att ni är på G igen!

2012-10-15 @ 14:22:59
URL: http://xmyheart.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0