Mental träning

...Har ju jag pysslat med en del på sistone. Jag ser det lite som att mental träning är ett sätt att ta bort egna begränsningar som man sätter för sig själv, plocka fram den kapacitet man skulle kunna ha! :)




Lektion nummer I:

*Nästa ridpass - lägg lite tid på att tänka igenom i förväg vad du vill ha för kriterier för att DU ska känna att DU har gjort ett bra pass! Alltså helt oberoende av hästens prestation. Men räkna med olika scenarion hästen kan reagera på och bestäm dig för olika kriterier i olika situationer. T ex - hästen blir spänd för ljud utanför - jag som ryttare vågar ändå släppa lite längre tygel (modigt!) och bestämma mig för att fortsätta fokusera på en övning.

Skriv ner minst 10 olika punkter i förväg, olika såna scenarion och kriterierna för att känna dig nöjd med din ridning utifrån scenariot! Strunta i om det ger rätt svar i hästen eller går som du tänkt i övrigt! 
Men försök hålla dig till situationer där du troligen bara stöter på 2-6 av punkterna under samma pass, att man har sina fokusområden för dagen. 
 


Till exempel: (det inom parentes är tips på hur man lägger upp frågeställningen/svaren)
-Hästen tar inte skänkeln (hur ska jag som ryttare reagera för att känna mig nöjd med min ridning då och i efterhand?)
-Hästen faller utåt på en volt
-Hästen rinner iväg framåt
-När jag ska rida en galoppfattning (hur ger jag bra förutsättningar? Hur reagerar jag om hästen inte svarar för att känna mig nöjd med min ridning i efterhand?)
-När hästen bockar (eller brallar, sparkar bakut, stegrar, det man kan råka ut för)
-När jag vill ha mer energi (hur ger jag bra förutsättningar?)
-När jag vill flytta i sidled (hur ger jag bra förutsättningar? Hur reagerar jag om hästen inte svarar för att känna mig nöjd med min ridning i efterhand?)
-När vi ska rida en öppna (hur ger jag bra förutsättningar?)

Osv, går att bygga på och individanpassa i all evinnerlighet!
Men det kan vara värt att föra noteringar och utvärdera resultatet i efterhand -utan att det får påverka att du kan vara nöjd i efterhand med att du följde din plan! Ryttare FÅR känna sig nöjda med sig själva! ;)


En stor del av syftet är att lägga upp förutsättningar för att kunna känna att JAG som ryttare har gjort bra ifrån mig genom att bestämma vad som är "bra". Genom att tänka igenom vad som är "bra" får man också hjärnkontoret mer inställt och förberett för det man räknar som "rätt". Man går igenom scenarion i förväg och blir inte överraskad eller besviken på samma sätt utan följer bara sin plan!


På så vis underlättar du att bygga på ditt självförtroende och kunna känna dig nöjd med dina pass oavsett resultatet, yttre omständigheter, om hästen har en bra/dålig dag, osv!



Jag tror absolut att om vi jobbar med att bygga upp vårt självförtroende och att fokusera på det vi gör positivt eller konstruktivt -snarare än endast prestationer (lyckas lägga avsevärt mycket mindre fokus på det som går dåligt), (som om vi inte skulle vara något värda helt plötsligt för att vi inte presterar?!) så kommer vi ge oss själva och hästarna bättre förutsättningar att ha trevligt och utvecklas! 
En annan viktig sak för att få övningen att fungera att vi är förlåtande mot oss själva om man missar något i planen, fokusera om bara på det du gör just då och se till att påminna dig själv under ridpasset - "Vad kan jag göra just nu för att känna mig nöjd i efterhand med det jag gjort?"



Vissa situationer vet man ju att man tycker är stressiga, jobbiga, läskiga, frustrerande. *Då är det faktiskt en bedrift att gå runt det och t ex snabbt skaka av sig det och fortsätta fokusera framåt! *Det är en bedrift att kunna förlåta sina och hästens misstag! *Det är en bedrift om man klarar att slappna av en stund i ett stressat läge!
*Det kan vara en bedrift att göra en sak utan prestationskrav och ta sig tid att känna in vad som händer i hästen och i sig själv utan att korrigera. När man sen provar igen märker man ofta att känslan redan satt på svaret om man bara lyssnade!



Gör dina läxor och du skall bli belönad! :D

Kommentarer
Postat av: Karoline

Ett väldigt bra inlägg, nu ska jag börja tänka efter före :)

2012-05-08 @ 11:22:55
URL: http://karolinesliv.wordpress.com
Postat av: Karoline

Va roligt att du också gillar zombiefilmer :)

Fast jag gillar mest nyinspelningarna på de gamla, älskar att bli rädd.

2012-05-08 @ 13:23:20
URL: http://karolinesliv.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0