Ewa-träning 24-25/3

Hemkommen från årets första träning!
Det är lite blankt i skallen just nu, lite trött efter träningen, så jag kommer nog fylla på lite mer i efterhand.

Trevligt, intressant, inspirerande och lärorikt var det! :)

På teorin gick vi bland annat igenom, slutor, hästens sinnen och "nig-gång". Mycket tänkvärt och E´s egna synvinklar på saker och ting, alltid intressant!

En sak som fastnade (av många kan man ju hoppas, men som dyker upp i skallen just nu) är att alltid försöka hålla sig till enkla instruktioner, för att skicka tydliga signaler till hästen.
Även om det egentligen är en avancerad rörelse blir det bara rörigt gentemot hästen om man ger för många signaler.

************************

För min och Deluxens del så har jag fått i läxa att bli mer noga med att förvänta mig ett svar, och ett tillräckligt svar utifrån vad jag hade tänkt (underförstått att kraven ska vara högre och högre för varje försök tills vi är på max, höja kraven också mao). För att åstakomma det ska jag försöka hålla pållens intresse vid liv, få det hända mycket, vid behov stoppa upp eller stoppa honom helt, "pingla" med handen tills jag märker på öronen att han är helt med mig. Lite utifrån situation, stoppa honom är ju mest användbart om han rinner iväg medans tygel-pingel mer om jag inte får det svar jag var ute efter. Som bieffekt får jag såklart vara noggrannare med mig själv, att jag vet vad jag vill och själv hinner med.
Det märktes ganska genomgående vad vi än ville göra, om det så var att samla skritten, rida slutor, be om tramp eller ett galoppanslag, osv. Fast det blir nog snäppet värre när jag är borta på träning och inte 100% vad tränaren vill att vi ska göra, och kanske värst första försöket som jag brukar vara mer försiktig och ta det hästen bjussar på. Fast jag håller med om att det är dags att kräva mer nu!

Sen en liten detalj, försöka hålla tygelhänderna ihop och ta fram/upp handen om jag vill inverka. Tror jag skötte mig ganska bra på den fronten, inte yra iväg en massa med händerna, men det är nog bra att befästa mer. Förhålla på innerfram när vi ska rida sluta, "stoppa upp" det benet.
I skrittpiruetterna tyckte hon vi skulle kräva mer centrering, att han ska klara det, tänka - kliva på framåt - korta upp steget ordentligt - "stopp" framåt - släppa efter lite på tygeln och med bara vikten låta hästen vända.

Det kändes som sagt givande eftersom det å ena sidan ändå hade hänt en del sen sist, men med instruktionerna vi fick nu var det som att knyta ihop fler lösa ändar och bättre få fram vad vi faktiskt lärt oss. Kanon! :)


**********************

Det var verkligen jättekul och intressant att titta på de andra ekipagen också! Man ser så väldigt tydligt vad Ewa menar med saker och ting när man sitter på marken, och resultatet under passets gång.
Även om vi kanske inte behövde akut träna på vissa saker NU så var ju många övningar sånt vi ändå brukar rida och är jättebra att få repeterat hur-varför! Det var ett par pass med markarbete och det tycker jag också är intressant att lära sig.
Jättefina hästar! :D

Härlig blandning, om än lite travardominerat; 3st kallblodstravare, 2st varmblodstravare, en islandshäst, en arab. (sorry om jag glömt någon!) på lite olika nivåer! :)




Tillägg:
Kom på nu i efterhand en till sak som var bra att få svar på. Det första jag kommenterade till E att jag ville ha hjälp med var att få högerbak att bära, helt enkelt få hästen rakriktad men att det är när högerbak ska belastas det oftast glider iväg/känns lite stelare.
Hon hade teorin att det sitter i skallen på hästen, att jag behöver komma åt hjärnan, snarare än att det egentligen sitter i fysiken.
Sen fick vi det bekräftat på så vis att när hästen kom igång att jobba MED mig och kommit till jobb helt enkelt, så märktes det inte någon ojämnhet på samma sätt. Att jag ska ge tusan i att fokusera på högerbak, för då blir det ofta snarare tvärtom-effekt, att man snöar in sig på fel saker. Fokusera på helheten, och just nu då- att hästen ska vara "med" och att kommunikationen ska fungera.
Så skönt att få det utrett så jag kan släppa tankar på att "fixa" med rakriktningen, hästen löser det själv! :)

Kommentarer
Postat av: Johanna

KUL med Ewaträning :D

Jag ska mest troligt få rida en lektion för henne nästa vecka :)

2012-03-25 @ 21:43:16
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Linda

Oh så spännande, bilder filmer? :D

2012-03-26 @ 07:30:28
URL: http://xmyheart.blogg.se/
Postat av: Johanna

Ewa ska till grannkommunen i privata ärenden & passar på att ge några lektioner på vägen dit:)

2012-03-26 @ 12:08:39
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Johanna

Det är samma här, vet att annat också är roligt & nyttigt men det är ridningen jag brinner för ;)

2012-03-27 @ 11:05:30
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Hanna o Goliath

Gillade verkligen ditt tillägg! Vi har ju vänster bak, närmare bestämt bakknäet efter utredning, som "problemområde". Tidigare har jag suttit och "ridit in" det bakbenet - på en tränares inrådan - men det har mest skapat spänningar och motstånd i hästen. Så efter en hel del funderande fram och tillbaka och till slut en diskussion med en annan ryttare som upplevt samma grej, släppte jag fokus just på problemet och tänker nu istället HELHET med avslappning och balans. Det funkar hundra gånger bättre och jag är mer noggrann med att få bra steg en kort sträcka där hästen är "med".

2012-03-29 @ 08:01:04
URL: http://irmelin.bloggagratis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0