Spöträning del 1

Igår var första gången jag red nu efter träningen. Kändes bra, jag övade mycket på min sits och inverkan, samtidigt som vi försökte få med lite andra övningar från träningen, hemläxor.

En hemläxa var ju att öva på att rida med spö så han blir van. Det var ju väldigt effektivt när B gick bakom med spö när jag skulle peppa upp för att försöka fatta galopp. Nu tror jag nog att B vill ha det även i andra syften, få bättre svar på drivningen till travuppgångar, kanske framtida rörelser och övningar som underlättas med spö osv. Men det var just galoppen jag själv hakade upp mig på, att det blev sån skillnad! ;)

Jag orkade inte börja med spöet det första jag gjorde, vet inte ens vart jag har mitt dressyrspö. Inte använt på kanske 2-3 år. Det är så trevligt att ta ett eller några pass direkt efter träningen där man kan njuta av att "åka på" resultatet från träningen innan man tar nya tag med grovjobb. Han blev ju väldigt pepp den ynka gång jag provat hoppa upp med spö. Spänd och lite avstängd (introvert kanske PNH:are skulle sagt).
Men jag var ändå väldigt sugen på att prova om jag kunde få samma effekt. 

Först fick jag faktiskt till något spontant pytte-anslag redan när vi övade "trappan" med tänket galoppanslag efter traven, måste ha suttit kvar sen träningen för det var lite otippat. Men som sagt, pytte-ansats, mest en taktändring och liite gest framtill som visade att han tänkte galopp. 
Sen skulle jag öva "riktiga" galoppansatser tänkte jag. Då provade jag dutta med handen som ersättning för spöet, bara peta där jag kom åt. Vilket i det här fallet blev strax bakom sadeln med högerhanden, håller ju tyglarna i vänster och vill inte luta mig alltför mycket - man ska ju hålla sig kvar i sadeln när ansatsen kommer! :P 

Funkade kanon! Räckte med 1-2 försök så började han reagera med ansats alt. åtminstone öka energin ordentligt och tänka galopp (om han råkade hinna rinna iväg framåt) när jag bara tänkte tanken att jag skulle dutta med handen, egentligen knappt någon positionsändring men han kände nog av tanken och den minimala tonusförändringen i mig. :D
Vi fick till flera fina ansatser, något/några språngs fin galopp, i båda varv (fast jag ska inte svära på att det var rätt galopp alla gånger, det kräver vi inte än), och då använde jag ändå bara "petet" med handen kanske tre gånger! :) Jättekul! 



Nu håller vi tummarna för att det håller i sig, för då lär det gå i raketfart framåt i utvecklingen med galoppträningen fortsättningsvis! :D Haha i jämförelse med vad det gjort hittills iallafall... 
Får tänka på att ändå skärpa mig med att ge rätt förutsättningarna för honom bara, inte låsa i handen men ändå vara med och be honom vänta kvar om han håller på att rinna iväg framåt, försöka hålla egna balansen och ha honom i helst bakvikt eller iaf ok form innan jag ber om ansatsen. Så lätt att bli ivrig när man märker att han är med på galoppen! Haha!
 
 

Kommentarer
Postat av: Karoline

Sv: De har typ bara betat och det finns ju inget bete :( Sista veckan innan de gick in fick de 8 kg hösilage. Sen har jag gett henne lite havre och betfor eter ridning.

Odessa är en häst som behöver ha mycket hö för att hålla vikten, den vanliga dags givan är 12 kg hö, 2 kg havre och sen lite betfor och mineraler. Men etersom hon är frusen av sig så tror jag att det har kostat mer att gå ute än vad det har gett tyvärr.



Härligt att det känns så bra! Jag tycker att det är jätteroligt att du skriver så utförligt om era träningar och dina tankar. Det känns nästan som att man är med :)

2011-09-09 @ 10:20:39
URL: http://karolinesliv.wordpress.com
Postat av: Karoline

Sv: Han som har stallet är lite märklig, så ingen analys går att få. Tror att han byter leverantör under vintern ibland :(

Jag är verkligen skitdålig på allt vad foder heter, hon gick på Mustang original förut innan vi bytte till detta stall.

Men innan betessläppet och in på halva sommaren så var hon riktigt fin. Ska ge det några veckor och se om det blir någon skillnad.

Måste man ha analys för att kunna fodra med krafft?

2011-09-09 @ 21:54:15
URL: http://karolinesliv.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0