Träning för Birgitta 20101002

Så var det äntligen dags för den efterlängtade träningen! :-)



Pass 1
Vi började som vanligt med att mest rida runt och visa upp lite sånt som vi övat på.
Han hade verkligen en kanondag, som att allt det vi tränat på plötsligt trillat på plats samtidigt, vilket Birgitta höll med om att det såg ut som.. Började direkt i riktigt fin balans, koncentrerad, avspänd, lyhörd. :-) Formen var också riktigt bra, nosen väl framme, och det tycker jag hör ihop med balansen. 

Vi visade alla möjliga skolor och skrittpiruetter, lite samling och travövergångar. 
Mot slutet fick vi rida en övning där jag rider på en åtta och i varje varvbyte länger ut yttertygeln och provar om hästen böjer om för endast det + sitsen (styrning för vikten). Huvudpoängen är dels att lära hästen våga länga ut, men ffa för att jag som ryttare ska bli medveten om vad jag gör, och inte bara rida varvbyten för att byta varv utan utnyttja dom. Fick även göra samma sak men genom att bara korta innertygeln i varvbytet. Då blir det en kompression av hela innersidan vilket B tycker att han är redo för.  
Det är faktiskt rätt svårt att ändra om i gamla vanor... När jag skulle länga på yttern så nog sjutton hände det att jag råkade korta på innern också, och ännu värre när jag bara skulle korta på innern - tror att jag varje gång råkade länga på yttern i ren reflex! ;-) 



Pass 2
Det var "samlingspasset". Och det roligaste passet med facit i hand! :-D

Vi började nästan direkt med samlingen. En övning var att börja en långsida med att samla upp skritten med aningens böjd häst, ungefär i mitten av långsidan släppte jag efter på tyglarna och la till aningens vikt inåt så han fick följa nosens rikning, vilket blev snett inåt, därefter vända ut mot långsidan igen åt andra hållet (blir som en förvänd volt tillbaka) och direkt ute på långsidan började vi om och samlade, krävde mer samling för varje gång, för att sen släppa efter och följa nosens riktning in, förvänd volt tillbaka osv.

Sen gjorde vi en jätterolig grej, kanske bara jag som tyckte det var roligt hehe, men effektivt var det också! ;-) 
B kom på en fiffig grej för att förbättra diagonalslutorna och piruetterna. Vi har ju haft svårt för dom länge och nu borde han egentligen vara stark och jämn nog så det sitter nog mycket i mig, hur jag ska förmedla det tydligt nog att motivera utan att sabba. 
Hursomhelst så skulle jag låtsas att jag siktade på B, att jag hade en värja eller lans och hon var min motståndare på backen som jag skulle sikta in mig på. Diagonalsluta in, sen flyttade hon sig i sidled och då skulle jag följa efter i en piruettvändning. 
Det var som att poletten till slut trillade ner, hur jag egentligen ska lägga tyngdpunkten och sitsen, när vi fick en praktisk användning för det. Mycket lättare att få till känslan av att ta med sig yttersidan, mycket noggrannare med att hålla tyngden i rätt riktning. 
Jag ska försöka ta med mig det hem och "låtsas" ha en motståndare att sikta på... Kanske kan övertala någon att hjälpa till! 

Sen övade vi förberedande inför tramp. 
Först vanliga uppgångar till trav där vi red 8 samlad skritt alt. skolskritt, 4 aningens längre, 8 samlat, uppgång till trav. Mest för att komma igång, på första försöket fick jag inte ens trav för då var energin för låg.. 
Sen skulle jag rida samla 8 steg - trav direkt och försöka få det i samlingen utan att han stolpar iväg så att säga utan mest ändrar takten. Och så sista varianten där jag skulle länga skritten aningens och liksom vänta ut att han tror att han ska gå över till trav (haha, smart övning för min häst, han brukar ju gärna få för sig att gå över i trav av sig själv! ;-) ) och då precis när han är på väg att ändra takten skulle jag snabbt vara med och försöka höja/korta traven i övergången. Svårt att hinna med, för han är rätt snabb med övergångarna när han väl tänker trav. 
Vi fick till några fina övergångar och ordentligt med styrketräning iaf tycker jag! :-) 


Pass 3
Hmm, har nästan glömt bort redan vad vi började med... 
Vi körde iaf en annan variation av övningen från förra passet, att vi istället för att samla från början av långsidan och sen följa nosens riktning -förvänd volt ut - börja om, så bytte vi ut samlingen mot öppna. 
Han var så sjukt fin i öppnorna att jag inte ens la märke till vilket varv som var vilket! Inga konstigheter liksom, och öppnor brukar vi ha hyfsat svårt för, nu kändes det plättlätt! 
Fick säkert massor gratis av att han fått så mycket samlande och uppmjukande passen innan, att han kom igång att börja använda högerbak bra. Och han var så koncentrerad och balanserad att jag mest satt där och gapade... Plötsligt hann jag med hästen! ;-) Men inte för att det saknades energi utan för att han var så koordinerad och balanserad och "med". 

Jag fick rida som ett "V", att jag började rida en diagonalsluta in från hörnet, sen piruettvändning i mitten av ridbanan, bara en kvarts vändning så vi fortsätter i diagonalsluta ut mot nästa hörn. 
Vi har alltid haft toksvårt för att göra slutor överhuvudtaget utan vägg, att styra in framdelen i rätt riktning och ändå hålla baken på rätt sida om framdelen (för så snart jag börjar korrigera i framdelen brukar baken trilla iväg). Men nu gick det iaf bäst hittills, vi fick iaf till ett par steg efter varje vändning som blev bra och själva piruettvändningen blev bra! :-) 

Avslutningsvis testade vi göra galoppansatser. 
Som jag misstänkte var det grymt svårt att försöka göra det på det vis vi helst ska träna, alltså i normal trav och samla upp/höja tonus och ge galoppfattning, försöka på samma ställe och sen bara rida vidare om det inte blir galopp. Vi hade alldeles för lite energi. Men någon halvhjärtad ansats fick vi iaf till. (Vi har inte övat det på typ 1½ månad för att han började svara sämre, så jag misstänkte att det hade blivit ringrostigt.)
Men sen fick vi prova à la bränna på. Det tog ett tag innan han vaknade ordentligt, men då fick han faktiskt till något språngs galopp. Sen när vi hade saktat av och egentligen skulle avsluta, då katapultade han själv fram i något galoppliknande, haha! 
Vid det laget var han både väldigt peppad och ganska trött/less (han försökte gå ut ifrån ridbanan istället för att följa volten i nästan varje varv på slutet) så då nöjde vi oss från dagen och fick hjälp av B som ledde runt oss ett varv så han fick avsluta lugnt och positivt. 



Sammanfattningsvis så är jag grymt nöjd med pållen som var enormt duktig! Nöjd med mig själv och mina förberedelser för uppenbarligen hade träningen till slut gett resultat, men ändå förväntansfull för att nu kanske jag till slut kan lära mig själv att rida bättre piruetter och diagonalslutor. ;-)
Mycket givande träning, och jättekul att känna att man fått komma ut och visa upp det vi lärt oss, som var mycket mer än jag trodde! Hehe.    


 

 Copyright Sara Thörnblad








Kommentarer
Postat av: Johanna

Låter som att träningar var givande & lycka, kul!



Jag vet, misströsta icke, men när inget överhuvudtaget fungerar så blir man frustrerad :( För tillfället kan vi inte ens skritta.

Hon har slutat sparka när man sitter upp och istället gått över till att inte stå still överhuvudtaget.



Men arbetet vid hand går iallafall framåt :P

2010-10-04 @ 20:45:08
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: linda

Kul att det gick bra, 3 pass på en dag är inte att leka med :)

2010-10-05 @ 09:32:50
URL: http://xmyheart.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0