Bufflig eller känslig?

Jag kom att tänka på en intressant iakttagelse från när farsan skulle hjälpa till att fila till lite av hovarna.
Egentligen inte så mycket från själva verkningen, men från när han skulle be Tabben flytta sig i sidled med rumpan för att få honom balansera om i viktfördelningen.
Han lyckades INTE få honom flytta på rumpan, tvärtom tog han i så mycket så T stängde av och lutade sig emot istället. Sen när jag skulle flytta på honom märkte jag att han direkt gick in i mottrycks-läge så det tog en stund innan han ens gjorde en ansats att tänka rätt. Och uppenbarligen var det inte graden av styrka som avgjorde när han lyssnade, möjligtvis att den inte får vara för hög isåfall.

Har kallblod lägre tröskel för när de stänger av och ignorerar/går emot trycket tro? MER känsliga än en del andra hästar? Eftersom de upplevs buffliga. För egentligen tycker jag ju kallblod brukar vara väldigt känsliga, men att de blir buffliga om de blir buffligt hanterade och "starka" om man försöker behärska dom med styrka.
Försöker påpeka detta för farsan, att ju mer han försöker vålda upp fötterna eller envisas med att hålla kvar även om hästen håller på att trilla omkull, desto värre kommer T bli för mig att lyfta och hålla upp hovarna på. För jag kan ju absolut inte använda råstyrka till att få som jag vill, och han stänger av mer för de fina signalerna om man väl gått över tröskeln.


Nu ska jag försöka ta tag i att lära pålle lyfta på fötterna igen, på MITT vis!
Dvs med tålamod, konsekvens, och belöning. Haha, muta med andra ord! ;-)  


Kommentarer
Postat av: Johanna

Känslig helt klart.

Folk tänker inte på HUR känsliga.



"Förr" om jag ville be en häst att gå åt sidan så kunde jag smacka och riktigt trycka på rumpan (ridskolefasoner), nu börjar jag bara med att visa med min kropp, alternativt lägger lätt ett finger mot för att visa att hon ska flytta sig...



Skulle någon däremot komma med "våld" och försöka flytta etc så skulle hon garanterat bli svår och göra ingenting, eller gå emot helt tvärtom det dom vill...och då skulle dom säga att hon är tjurig etc..



2010-10-20 @ 16:13:09
URL: http://walkyria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0