Vårstädning av pålle

Igår fick tabben prova gå ut i sommarhagen med stallägarens hästar (3 st ston, en av dom gick han med tidigare också) och börja pilla lite gräs. Lagom att släppa nu eftersom det inte hunnit växa upp så mycket så de inte kan smälla i sig så mycket på en gång! ;-)
Gick tydligen jättebra med ihopsläppet, både Tabben och gamla hagkompisen hade brännt runt som sjutton på sina "nya ägor" och Tabben hade tydligen bockat och brallat och haft sig. Väldigt odramatiskt när dom andra hästarna kom dit.
Hoppas att det funkar bra nu. Antingen var det förmodligen det dummaste jag gjort i år att släppa in Tabben i stohagen, eller så blir det bra.


Jag passade på att göra Tabben fin när vi för en gångs skull (på sistone iaf, var länge sedan nu!) hade fotograf med oss! Haha, fotografen var nog inte så glad, han blev grymt less när jag stod och pysslade i säkert två timmar...
Vi badade svansen med klådstillande schampo, han har kliat en del nu - gissningsvis pga solen eller kanske att magen fått ställa om nu när det börjar komma fram gräs och rötter, putsade av ordentligt för en gångs skull i förhoppning om att bli av med en massa damm, och så flätade jag manen! :-)

Sen blev det ett ridpass. Tabben var jätteduktig. Det märktes att det tog emot lite, har ju känt att han gått och spänt sig när hovarna började bli höga, men det märktes också att vi låg på gränsen så att säga stor del av tiden - att han ändå gjorde så gott han kunde utifrån förutsättningarna. Vi tog det ganska enkelt pga det men kvalitén överlag tyckte jag var ganska bra - som sagt, utifrån förutsättningarna. Jag fokuserade mest på mig och min sits (framförallt hjälpgivningen och fokus) för att ge förutsättningar för en bra böjning och att han jobbar så jämnt som möjligt. Inte så svåra övningar. Haha jag hade tänkt få till lite piruetter, men det tog emot rätt mycket att bara få till såpass jämn böjning och bra teknik på den lilla förberedande volten, så sen nöjde vi oss efter ett par såna per varv.
Det är inte lätt! Men mycket nyttigt!





Jag gillar de här travbilderna. Dom är inte perfekta, men jag tycker frambenssteget börjar bli fint!



Idag hade jag tänkt rida igen men det blev aldrig så. Det smattrade en massa i plåten iom att det spöregnade ute så jag tänkte knata omkring lite först och coola ner.
Det slutade med att vi övade gå lite mönster runt koner och med jämna mellanrum byta sida om mig, genom att han fick stanna om han var för långt före och byta sida bakom mig.
Det funkade kanonbra! :-) Tabben tyckte det var roligt med en enkel övning, han hajjade efter en stund vad han skulle göra och då hade han fokus på det istället för allt runtomkring. Det kändes som att för en gångs skull gav en övning det resultat jag vill ha - att han coolar ner och avslappnat fokuserar på mig och på jobbet. Han verkade riktigt positiv och spänningen la sig istället för att bara tryckas ner.
Jag blev så nöjd och glad att vi slutade så för dagen och gick in igen!

Det funkade toppen också att göra på väg ut från ridhuset. Även där brukar han kunna vara tittig/spänd, vilja hålla koll på allt och ibland stanna och titta. Med lite sidbyten då och då gick han mycket coolare och stannade inte för att titta en enda gång! :-) *stolt*







Kommentarer
Postat av: Johanna

Skitfina ridbilder! :)

Kul med en övning som fungerar på ett sätt du vill.

2010-05-11 @ 08:01:32
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Anna

Varför har ni som håller på med klassisk ridning så långa stigläder att ni måste stå på tå?

2010-05-18 @ 20:59:14
Postat av: Irene

Anna: Jag kan inte svara å hela AR-folkets vägnar, men jag kan svara för mig själv. :-)

Faktiskt har jag tänkt prova ett hål kortare och det är sen jag skaffade ludd-överdraget eftersom jag kommer lite högre över hästen än utan överdraget. När hästen går "normalt" och jag sitter avspänt är längden på bilderna perfekt. När hästen samlar sig mer och kommer upp ett snäpp till med ryggen får jag plötsligt känslan av att fiska med fötterna.



Att jag inte provat korta tidigare är för att även pytte-förändringar märks tydligt i denna sadel. (iaf jämfört med de bomsadlar och även en del bomlösa sadlar jag testat rida i) och kortar jag ett hål så märks det jättetydlig skillnad på hästen, om det var bra/dåligt. Tror det dels har lite att göra med balansen i sadeln, och dels att jag själv säkert är lite spänd i lår/höfter och har svårt att flexa i höften om jag vinklar dom mer.



Men jag ska prova en gång till som sagt, är rätt logiskt att det borde gå att ha ett hål kortare nu med överdraget på! :-)



En annan grej om man tittar på bilderna är att jag står i avlastningssits. Avlastar genom att lägga lite vikt i stigbyglarna. Nu vet jag inte om jag gör det 100% rätt (haha, det tror jag inte på dom här bilderna iaf! :-P ) utifrån idealet, men jag har märkt fenomenet att lägger man till stigbygeltrampet så ser benen/stiglädren längre ut än när man sitter neutral.

2010-05-18 @ 21:52:27
URL: http://tabbe.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0