Lille tjockis

Phew vilken tur jag hade häromdagen! :-)
Jag gjorde en beställning från Börjes för ganska länge sen (1½ vecka? eller ännu längre sen, har för mig att det var i mitten av September) som jag slimmade ner för att det började kännas dyrt, särskilt inräknat sånt jag beställt från annat håll. Bland annat hade jag prioriterat bort en ny lädergjord (gillar lädergjordar men tycker de brukar vara hutlöst dyra så Börjes gjordar är standard för mig! ;-) ) i större storlek för tjockisen som många gånger varit nära att inte gå att spänna gjorden på precis första hålet man ska dra, sen när det väl är draget är det hyfsat lätt att dra 2-3 hål till innan uppsittningen om inte annat.
Men nu i veckan så har det varit SVÅRT. Dels har jag en "ny" gjord -egentligen ett år gammal men oanvänd, har använt en svart men insåg att jag hade en mörkbrun som är mycket snyggare till hästen och utrustningen- som jag upplever blir liite kortare pga att resåren inte är lika uttänjd, dels pga att jag paddat upp lite extra på vänstersidan för att hindra att sadeln lägger sig snett (han har lite mer muskler på h. sida manken). Har verkligen fått lirka och dra för att få i det där hålet eller ens få stroppen genom metallspännet!
Så mailade jag till Börjes, och faktiskt gick det bra att lägga till gjorden till beställningen. Minus för den långa leveranstiden men grymt bra i det här fallet! ;-) Får hoppas jag får det någon gång bara så jag inte måste skippa ridningen någon dag för en sån sak. 

Torsdag
Den här dagen blev lite speciell faktiskt. Dels hade jag t o m förvarnat stallkamraterna att jag skulle bli sen till stallet (skulle sluta 18:30 och då får jag räkna med att jag inte är i stallet förrän sisådär en timme efter) men så ändrades schemat så sent som dagen innan pga utbildning. Det spöregnade, förmodligen nästan hela dagen, på vägen ut så vet jag inte riktigt varför men bilen började kännas konstig när jag nästan var framme vid stallet. Den hoppade till/bromsade sig själv kändes det som. Farsans teori i efterhand var att det berodde på vattnet, att det hade skvätt upp på motorn och ställt till något på så vis, eller kanske var det bromsarna och att det sen släppte när jag bromsat för att parkera bilen? Hursomhelst så kändes det likadant hela sista biten fram till stallet och så länge jag inte visste vad det var ville jag inte köra med den hem. Ringde farsan som inte kunde säga så mycket över telefon men lovade att åka och kolla på den dagen efter dvs idag (väldigt bussigt av honom, han bor trots allt 5-6 mil bort!) och syrran som också var bussig och skulle skjutsa hem mig från stallet på kvällen så jag hann rida ändå. I tidsberäkningen hade jag räknat med att det skulle ta en halvtimme att rengöra + tjära hovarna på Tabben och en timme för ridningen och sadling och sånt som hör till. Men det tog säkert bara 10-15 minuter att fixa hovarna, Tabben var jätteduktig och lyfte nästan direkt på framhovarna! :-)

Ridningen sen gick väl inte så superbra. Jag var ofokuserad och Tabben likaså, det spöregnade ju och lät väldigt mycket i ridhuset även om det inte var lika obehagligt ljud som när det blåser ordentligt eller rasar snö från taket vintertid. Han brukar inte reagera på regn i vanliga fall men det hängde nog ihop med att jag var ofokuserad. Egentligen var jag väldigt fokuserad men hade kanske för lite "bredd" i det och det blev inte anpassat efter situationen. Vi övade en hel del stillastående och halt, sen lessnade jag och hoppade av för att jobba lite från marken istället. Där gick det ännu sämre (vid ridningen gick det väl egentligen inte DÅLIGT men det kändes dåligt från min sida) och jag kände att stång inte var rätta verktyget i det läget. Han ville ånga iväg i övertempo och verkade inte förstå när jag tog förhållningar/gjorde halvhalter för att sakta ner och få kontroll på innerbogen. Ville inte slita och dra i honom men i praktiken var det nästan det som krävdes för att han skulle svara. Försökte ta ner det en nivå kravmässigt och renodla det jag bad om genom att endast vibrera i tyglarna och ge efter så snart han svarade genom att märkbart sakta ner tempot eller stanna. För att träna innerbogen så övade jag på slutet att rygga för tryck i innertygeln (tog tag i bettet för att inte ge hävstångseffekt i trycket), i höger tygel för att han skulle lära sig att svara med höger bog. Jag vill att hästen först ska svara med framdelen och sen med bakdelen eller hur man ska förklara det, att en halvhalt ger effekt hela vägen bak men i första hand effekten att påverka den sidans bog och behålla aktiviteten bak.
Han var väldigt orolig i munnen och lite oförtjänt tyckte jag ändå det var. Inte vid enstaka tillfällen (då var det ibland förtjänt menar jag, för att jag ville förstärka lite i taget tills jag fick rätt svar) men överlag när han t ex försökte dra till sig tyglarna eller tuggade missnöjt/gapade trots att jag hade stannat och gett lång tygel... Det störiga är ju att jag har testat liknande med vanligt tränsbett och fått ungefär samma resultat - hästen om möjligt ännu mindre tillfreds med bettet och svårare att ta sig ur det eftersom man har svårare att komma till rätt resultat och därmed belöna hästen med eftergift. Grimma vore nog optimalt men då lär man ju likförbenat inte in bettets inverkan! ;-)

Fredag
Idag var som sagt farsan snäll och åkte ut till stallet där jag parkerat bilen för att kolla vad som var fel. Men bilen funkade bra då. Därav teorin att bromsen låst sig och sen släppt igen alt. att motorn blivit blöt av alla vattenpölar. 
Syrran hade beordrat att kolla tempen på kusen dagligen pga att han hostat ibland på sistone men det glömde jag förstås... Eller förträngde snarare? Nu har jag iaf inte hört honom hosta på några dagar. 
Vi byggde upp barriären igen i ridhuset för att "galoppträna", jag tyckte det skulle vara kul att visa någon för att skryta lite med min fina häst och särskilt för farsan så han kan se hur Tabben rör sig i galoppen också. Förutom första och ev. andra försöket där det blev en bit slängtrav först så märktes det att Tabac har greppat vad han ska göra. Måste nog öva lite till för att befästa att kommandot hör ihop med vad jag vill (det räcker ju i princip att göra vad som helst så förstår han att "a-ha, nu vill hon ha galopp!" så jag vet inte om det är kommandot i sig) och för att göra honom mer säker i galoppen, men sen funderar jag på att efter ett sånt pass sitta upp och rida inom samma inhägnad för att koppla det till barriären i början. Fast jag är fortfarande lite kluven, egentligen är ju galoppen lite för stressad och överilad för att vara sån jag vill ha när jag rider, som farsan påpekade så var han nära att gå omkull någon gång, bockade pga bristande teknik/vet inte hur man ska sätta fötterna och lutade lite i kurvorna. Förhoppningsvis kanske det blir bättre när jag lägger in lite bommar eller förminskar ytan ytterligare så han får öva upp teknik och balans? Annars vet jag inte riktigt hur jag ska göra.. För prio ett är inte att till varje pris få galopp vid ridning utan att behålla en bra helhet i övrigt (ok om han är lite stressad ett eller två pass efter eller missuppfattar galoppkommandot någon enstaka gång) och att han inte stänger av när det kommer till galoppen. 
Kvalitetsmässigt så var galoppen som sagt mer överilad idag och förmodligen därför mer fyrtaktig (inte egentligen passaktig/tralopp men han fick ingen bra takt i det?) men att det var galopp var det ingen tvekan om. Dessutom kunde han efter ett tag hålla galoppen ett par varv (sen bad jag honom sakta av så han inte skulle köra slut på sig). Fattningarna var ganska fina tycker jag, jag upplevde att han tyckte det var enkelt även om det blev någon enstaka grymtning lite hingstaktigt! ;-) Det roligaste var nog att han ofta fattade direkt vid dubbelsmackning eller "galopp!" i samma steg och att han lugnade ner sig snabbt efteråt, han var knappt ansträngd efter det här passet -liite svettig och andades lite snabbare men det försvann väldigt snabbt så snart han vilade- kändes som att han hade kunnat fortsätta länge, och trots (eller tack vare?) att han inte var fysiskt utmattad så var han väldigt lugn och sansad efteråt t ex när vi skulle gå in till stallet. Lite mer reaktiv men inte så konstigt med tanke på att det borde bli en del adrenalin. 

   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0