Birgitta-träning 20081108

Efter en del om och men så drog vi iväg på träning på Lördagen. Var dels att jag var osäker på hur Tabben kände sig fysiskt (dagen innan kändes han dock ganska bra) och dels lite transport-strul eftersom jag är så van vid att få hyra stallägarnas transport men den här gången var det med reservation för om den nya inackorderingen behövde transporten den dagen. Eftersom jag kvällen innan fortfarande inte hade fått besked om vi skulle få hyra transporten eller inte så hyrde vi på en mack istället.

Jag tror faktiskt transporten gjorde Tabac gott! Han såg ut och kändes mjuk i högerbak tycker jag! Kanske hade kroppen precis hunnit bearbeta senaste behandlingen för resten av avvikelserna som jag sett ett par dagar den här veckan var det inte heller ett spår av. Tvärtom kändes han ovanligt jämn och fin! :-)

Första passet
Först red vi som vanligt mest omkring litegrann så Birgitta fick se statusen för dagen. Jag är dålig på att improvisera tror jag för hon tyckte det saknades struktur i ridningen, alltså att vi mest yrade omkring utan plan tror jag hon tänkte på. Så är det nog även om jag själv tänker att det är lättare om man gör det som känns rätt för stunden.
Vi fick rida övningarna öppna längs långsidan - volt - sluta på långsidan och öppna - halv volt in på medellinjen - halv volt åt andra hållet och ut på spåret igen i sluta.
Birgitta tyckte att han hade fått mycket finare form, att han verkligen arbetar genom ryggen och har kommit fram med nosen (börjat öppna upp vid ganaschen) och uttryckte det som att han hittat en inre balans. Jag tror det har att göra med att vi som ekipage har fått bättre balans och att han numera klarar av att balansera upp mig bättre - då kan jag ge finare hjälper och behöver inte rädda upp situationen lika ofta, han går tack vare det sällan emot hjälperna och då ffa bettet så det blir ingen dragkamp (där han i första hand oftast har testat att dra in nosen istället för att svara på förhållningar t ex).
Det var jättekul att höra att Birgitta tyckte det syntes att vi hade utvecklats! :-)
Skolorna gick ganska bra faktiskt. Öppnorna hade jag svårare för (ingen nyhet direkt...) slutorna gick lättare, men jag fick honom att jobba med innerbak några steg i taget iaf i båda varv.
Övningarna gjorde vi också i trav vilket gick helt ok det också.

Andra passet
..ville Birgitta se mig rida som "jag kommer öva hemma". Vet ärligt talat inte riktigt hur hon tänkte för jag skulle ändå göra samma övningar - bara själv bestämma vilken just då, när det var dags att byta varv och när det var dags att byta övning. Vilken gångart också iofs.
Jag red igenom de övningar vi gjorde passet innan, även så övade vi lite samling vilket gick förvånansvärt bra enligt mig även om jag vet att han kan samla ett snäpp till -egentligen-. Kändes onödigt att pressa.
Sen red jag även diagonalslutor i trav. Det var lustigt nog nästan svårare i högervarvet än vänster trots att vänster har varit vår svåra sida för slutor överhuvudtaget. Det blev lätt så att han låste sig i innersidan och la för mycket vikt på högerbogen. Så snart jag får till lite urholkning i innersidan/ställning behöver jag egentligen bara sitta och följa med. Får han själv bestämma så går han hellre diagonalslutor i högervarvet än volter.
 En annan intressant kommentar var att Birgitta tyckte att jag skulle vara "lugn men bestämd", bestämma mig för att nu gör vi det här och sen ber jag om det tills jag får igenom det, dvs låter inte hästen hitta på något annat eller mygla sig undan. Det lät alltså som att hon tyckte jag skulle vara MER bestämd mot Tabben vilket är lite lustigt att få höra från en AR-tränare eftersom jag själv har lite dåligt samvete för att jag tycker att jag är hård mot honom... Jag försöker ju redan tänka på det men det är alltid bra att få bekräftat att man är inne på rätt spår. 
Andra passet var det en del störningsmoment i form av mörker och upplyst ridbana som det blev skuggor på och dessutom var det blött på ridbanan med lite vattenpölar som då såg annorlunda ut i lampljuset. Vattenpölarna reagerade han en del på redan första passet men både första och andra passet tyckte jag Tabben var jätteduktig och gick överallt till slut! :-) 

Min fina lille häst!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0