Vatten är farligt

...tycker Tabac. Ibland iaf. Fast idag var det inte så mycket att stallet var fullt av vatten (sommarstädning) utan det var läskigt när stallägaren skrapade rent i pissbrunnen (vet inte vad det kallas, stor rund pool-liknande sak som man brukar ha när man har kor...) och vi skulle gå förbi. Då blev han väldigt skeptisk och på tårna, men vi kom in i stallet till slut iaf! ;-) För att se att vår box var tömd på spån (dom hade tömt det sista åt mig, ville väl inte vänta en dag till). Jag är så van vid det här laget att bara släppa in kusen i boxen och sen gå och hämta utrustning, ev. käk m.m. så det kändes konstigt när den plötsligt var tom! :-)
Blev ca 40 minuters dressyrande totalt, effektivt ca 30-35 minuter. Vi övade det vi lärt oss på Birgitta-kursen och jag försökte befästa det jag märkte var svårt för mig - styra med hjälp av vikt i stigbyglarna t ex och att använda tyngd i rätt stigbygel i skolorna. Precis i början av passet kom jag på mig själv med att göra tvärtom, då blev det skärpning och verkligen tänka till så snart jag ville göra något, vilket blir rätt ofta eftersom Tabben behöver att det händer något hela tiden i princip. I vänstervarvet kände jag att jag ville ta lite i innertygeln för att få igenom böjningen, bara en liten halvhalt för att försöka få bort vikt från innerbogen och få honom runda sig bättre. I höger behövde vi också det fast ffa på volter, och som Birgitta tipsat om, att tänka lite öppna i volterna. 
I slutorna kändes det som att jag gör något fel. Eftersom det är framdelen som åker inåt istället för bakdelen när jag vill rida sluta.. Har svårt att föra ut framdelen i det läget. Ska försöka testa justera min överkropp och tänka ännu mer bogen mot väggen nästa gång, kanske tydligare halvhalter också bara för att göra det tydligare för Tabac iom att han trots allt är van vid att jag gör tydliga halvhalter i samband med slutan. Var nästan så det var lättare att rida sluta i hörnen och på volt, lättare att placera framdelen.? Jag försökte mig på lite samling och korta upp steget och tempot rejält vilket gick bättre nu på hemmaplan efter lite experimenterande. 
Sen bestämde Tabben att det var dags för trav. Det blev lite volter, öppna/sluta (samma förtjänster/brister som i skritten) han kändes väldigt trevlig att rida men var lite pigg så det blev många halvhalter. Vi övade lite diagonalslutor - vilket jag hade rätt svårt att få till, plötsligt visste varken jag eller kusen skillnaden på hjälpgivningen i diagonalslutorna jämfört med volter - ochså en del samlande i traven på samma vis som vi övat i skritten. Jag hade nog kunnat på ytterligare lite samling men det gick hyfsat bra. När jag skulle släppa fram honom blev det ökning i traven vid något tillfälle och han ville gärna speeda på. Kanske släppte efter lite väl mycket. 
Även om skolorna inte satt sådär superbra (öppnorna gick förvånansvärt bra dock!) så kändes det som ett trevligt ridpass. Mer styrbart än vanligt och eftersom det är det vi haft problem med på sistone så känns helheten mycket bättre! :-)

Hemma i stallet igen så fick han träffa en av sina fuxtjejer som skulle ut och ridas. Han blev lite till sig eftersom han stod fastbunden och inte fick hälsa. Överlag kändes han ganska ängslig/orolig idag. Vet inte om det var för att det var befogat eller om han överlag bara var lite mer stressad, för han hade ju trots allt en del störningsmoment idag med ommöblerat och blött stall, skumt ljud han inte är van vid, stoet osv. När vi tränade var han ändå ganska cool förutom att han var framåt. Ingen hosta idag (vi var iofs inte i boxen där han brukar hosta). 
   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0