Träning för Birgitta 20080724

Idag åkte vi iväg på träning för Birgitta J. Soligt och varmt var det, krävde mycket vatten!
För mig var värmen på sätt och vis en fördel eftersom Tabben brukar bli coolare i huvudet när det är varmt så han inte orkar överjobba och stirra upp sig på samma sätt.

Första passet  tog det först en stund innan han tittat klart och kunde börja slappna av. Och han var inte 100% koncentrerad resten av passet. Vi fick öva lite öppna-volt-sluta på långsidorna, att samla upp skritten (sakta ner genom vibrationer i tyglarna med mål att hästen samtidigt använder rätt muskulatur). Det hade vi lite svårt för just då eftersom kusen var lite spänd och då lätt blir framtung, det kändes som att jag hade behövt ta till större signaler tills han hunnit balansera om, men samtidigt vill jag hellre följa metoderna och utebli i resultat tills hästen greppat vad det är frågan om än att ta till för stora hjälper om det säger emot det tränaren vill. Med rätt timing kanske det hade gått bättre så vi får öva! :-P Vi fick till några bra steg iaf. Det allra nyttigaste som jag egentligen hade provat på redan tidigare men liksom upplevde att poletten trillade ner idag är att flytta hästen utåt/inåt genom att lägga vikt i stigbyglarna. Som allra första övning för dagen fick vi öva det på en volt i skritt, tynga i ytterstigbygeln för att flytta utåt på volten och tynga i inner för att flytta inåt, även så skulle jag tillämpa metoden när vi skulle gå in på en volt/svänga och i skolorna, vikt på yttre i sluta och vikt på inre i öppna. Tabac verkade uppskatta det eftersom han inte gillar att balansen ändras för ofta och det blir annars lätt att jag omedvetet sitter med för mycket tyngd i en stigbygel eller att det ändras för varje steg i traven.
Även ska jag försöka komma ihåg att länga yttertygeln när vi ska in på volt för det var väldigt tydligt att han inte gärna svängde in på volt om jag höll för kort på ytter och *poff* svängde in när vikten i stigbyglarna var tydlig och jag släppte nån cm på yttertyglarna. Jag har svårare för att tynga åt vänster, gissar på att jag är svagare i vänstersidan eller har sneda höfter som ställer till det. Därav hade jag svårare att få till slutorna i vänstervarvet idag vilket vi normalt sett har hyfsat lätt för.

Pass två hade han lugnat ner sig och började förstå vad vi ville. Jag började få lite bättre pejl på stigbygeltyngandet. Samlingen i skritten gick bättre (när vi väl fick till den, jag var ju rätt mesig i hjälpgivningen och han brukar kräva att man är tydlig innan han hajar att man vill något på den fronten) och skrittjobbet överlag gick nog lite bättre iom att han hade börjat slappna av. Vi fick öva öppna - halv volt in mot mitten, gå rakt ett par steg och sen halv volt åt andra hållet och sluta längs den långsidan. Var lite klurigt tycker jag men nyttigt!
Vi repeterade också flytta bogarna inåt/utåt på volt. Fick tipset att tänka lite öppna bara för att få tag på innerbak i högervarvet om det känns som att han trycker inåt (dock trycker han ju utåt ibland också så det gäller att hitta ett mellanläge..) istället för att flytta honom utåt varje gång - då går han bara omkring i sluta istället. Ska tänka på det!
I traven så övade vi lite öppna- volt -sluta vilket väl gick hyfsat, vi hade återigen svårt för sluta i vänster varv och öppnorna i höger varv men det tar sig nog eftersom det normalt sett är/har varit hans starka sidor! :-P Han hade väldigt balanserad och trevlig trav det här passet tycker jag och började successivt länga halsen lite mer, i efterhand när jag tittade på filmen hade jag nog velat länga tygeln pyttelite till för att ha chans att få ytterligare ett snäpp, tyckte inte ryggen schwungade så mycket som den borde kunna. På slutet fick vi testa diagonalslutor i trav vilket jag bara gjort något enstaka steg tidigare. Även det var lite klurigt men det gick faktiskt! :-) Vi fick till några ganska bra steg i varje varv.

Överlag tyckte jag Tabben verkade trivas med ridsättet och jag trivdes med konceptet att göra så lite som möjligt men ändå hjälpa hästen. Att han lugnade ner sig mer och mer tyckte jag också var ett bra kvitto eftersom han annars har kunnat bli mer stressad till andra passet (visserligen oftast för att han är trött, men ändå!). Ska bli spännande att se hur bra vi lyckas jobba vidare på det på hemmaplan sen! :-)
I slutet av andra passet så sa Birgitta att hon tyckte att det var skolorna i traven hon vi skulle jobba på, att skritten redan var bra (vilket var lite kul eftersom hon första passet tyckte att det behövde fokuseras på skritten då han redan använder kroppen ganska bra i traven men skjöt på mer i skritten, gissar på att det gick bättre andra passet så hon ändrade sig) och det blev jag faktiskt lite förvånad över. Visserligen är det det vi precis har börjat jobba med för Lena så *egentligen* är det rätt logiskt, men jag trodde inte vi skulle kunna göra samma övningar med såpass mycket mindre och färre hjälper, sen har ju tränarna lite olika krav på kvalitet. För Katrin fick vi ju inte ens travjobba och jag hann inte ens börja med skolor uppsuttet på 2*2 pass, viss skillnad!
Birgitta höll med om att det kan vara en bra idé att vänta med galoppen. Inte skolningsmässigt egentligen utan för att han fortfarande har lätt för att ta till stressen. 
Tyckte Tabben skötte sig bra idag. Var ganska cool utifrån omständigheterna och gjorde sitt bästa. Mer kan han ju inte göra för sen är det ju upp till mig att kunna utnyttja det! ;-)
Stackarn var blöt pga värmen när vi kom hem till stallet. Inga hostningar idag f ö.


Vi hade lyxen att både ha fotograf som tog bilder och en annan som filmade! :-) Ändå har jag inget att lägga ut just nu, måste få tillgång till bilderna först och min dator har inte plats för filmen så jag ska få den bränd på dvd och se om vi sen kan pussla över kortare snuttar iaf till datorn. Bilder kommer iaf förhoppningsvis i efterhand!  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0