En riktig häst-dag!

Onsdag
Idag åkte jag ut till stallet hyfsat tidigt (nåja, på förmiddagen iallafall! ;-) ) och skulle försöka återigen att fixa träckprov till kusen och hinna rida. Jag hade tur och otur... Tur för att Tabben var orolig och ville hålla koll på vart kusarna var (om jag inte minns fel så hade hästarna fått gå in för att det regnade och Tabben´s ston hade då försvunnit in...) och skulle stanna och gnägga då och då, var lite disträ - vilket resulterade i att jag fick mitt träckprov från ridhuset. Otur eftersom det var lite omotiverande att jobba, han hade varken särskilt bra bjudning (ville knappt trava t ex) eller motivation till att jobba även om han var ganska lydig ändå mot vad han förmodligen hade varit i samma situation för ett par månader sen.
Jag jobbade kanske en kvart, sen när han släppt "träckprovet" så kände jag att nu är målet för dagen uppnått så jag gick in. Kommer ärligt talat inte ihåg vad vi jobbade med!

Sen åkte jag iväg för att behandla ett par hästar. Det tog några timmar + restid så det blev senare än jag hade tänkt. Pappsen hade lovat att åka och raspa till hovarna lite på Tabben och känna igenom honom eftersom jag tycker han känns sämre i fysiken, och bevisligen har jag själv inte kommit åt allt under behandlingarna. Rundade av tårna framtill (har snubblat en del på höger fram och liite rundade iaf tycker man hovarna borde vara när dom går barfota och har verkats med ganska låga trakter = långa tår!) och tog bort lite från trakterna på bakhovarna.  
Tabben var (ungefär som jag känt vid behandlingen men som antingen inte hunnit processas än eller så har jag inte kommit igenom det) låst i h. bog, hade fortfarande lite för dålig rörlighet i halskotorna där underhalsen sitter, typ C4-C6. Sen har han dom där jobbiga ländkotorna (är lite osäker på om det är thorakalkotor/-a också eftersom det är precis på gränsen) som ser helt knas ut.
Efteråt så red jag igen (aja baja! men inte lika illa att rida efter ett par manilpulationer som efter KST inbillar jag mig...) och kände efter hur han kändes. Mycket mer styrbart! :-) Sen var han rätt pigg och dressyrmässigt var det nog inte så snyggt, men efter lite uppvärmning fick vi till förvänd sluta och öppna i trav, volter i skritt och trav m.m. Kändes mer liksidigt i skolorna än det brukat göra på sistone, jag kände överlag mycket mindre skillnad mellan varven.



Torsdag
Tabben fick sova inne natten mot idag så jag fick åka ut tidigt och släppa ut honom (det kändes smidigast så, måste ändå åka ut förmiddag när jag jobbar sent). Hade tänkt försöka hinna dit innan den som morgonjourar de övriga hästarna hunnit klart så jag skulle hinna iväg till ridhuset med Tabben innan han blir ensam kvar i stallet. Vilket lyckades ganska bra eftersom tjejen som skulle joura var sen, stallägaren som egentligen bara skulle ta ut sina hästar hade fodrat och höll på att ta ut hästarna istället, ville nog vara bussig och hjälpa till. 
Hursomhelst, det blev ett ganska kort men trevligt pass idag!
Jag hade tänkt öva samlande, korta-länga i intervaller. Fast han ville BARA länga av någon anledning! ;-) ryckte t o m tyglarna ur händerna på mig lite då och då, ändå håller ju jag rätt långa tyglar. Lade om planeringen till att öva på balansen genom att skritta med ganska fria tyglar innanför spåret och försöka (åtminstone stundvis) sakta ner tempot men det blev egentligen mest ramen i form av styrning vi fick öva på. När vi skulle svänga så kunde jag stundvis tänka kontraböjning för att få tag på ytterbogen, hade rätt låga kvalitetskrav men ville liksom att han skulle gå åt rätt håll så jag kunde hålla kvar honom innanför spåret och ganska "fri" i ramen.  Plötsligt kändes det som att kusen börjat förstå yttertygelns inverkan! :-) Trots att vi struttade omkring i lite varierande tempo och utan formgivning från min sida, att kusen fick väldigt lite "hjälp" ändå och att jag inte fokuserade så värst på sitsen mer än att inte säga emot mig själv så kändes det ovanligt kontrollerat och balanserat. Även i traven så ville han ha längre tyglar... Säkert för att sakta av till skritt egentligen, han brukar tycka att långa tyglar = skritt (har trots allt använt avslappning och tygellängning som kommando till skritt..) men när jag smackade på så fortsatte han trava istället och blev ganska låg i formen mot vad han brukar vara i traven. Det kändes lite lättare att sitta ner idag. Ganska marginellt men tillräckligt för att inte kännas som att jag bara skumpar omkring med noll koll. Fast riktigt avslappnad och schwungig som han KAN vara ibland tycker jag inte han var. Vi måste nog träna mer samlande och få tillbaka mer jobb-bjudning först.
Var iaf tokroligt att kunna sitta och trava i ganska bra balans trots längre tyglar än vanligt innanför spåret, på det spår JAG ville och även på volter! :-D

Tabben fick hovarna tjärade. Usch för gegga! Han har även börjat få bärrandsröta (tror jag det kallas? Precis innanför kanten på hovväggen.. är det lamellrandsröta kanske? Noll koll!) Han var inte alltför rolig att lyfta hovarna på, jag hade inte en suck att hålla kvar när han hade bestämt sig för att dra sig lös. Kan kanske ha haft något att göra med att farsan behandlat igår och han brukar dra/hålla benen i jobbiga lägen så han får en ursäkt att vilja dra sig lös, farsan är ju starkare än mig så det skulle kunna vara därifrån Tabben lärt sig "sätta emot råstyrka", hjälpte inte ens att överböja in tån, han bara skyfflade fram hela benet. Men till slut så... Med godis och *host* tålamod. Fick ärligt talat gå bort en bit och skricka och hoppa av mig för att jag var så frustrerad när han under en lång stund verkade totalt oförstående och inte ens gjorde en ansats till att lyfta hoven hur jag än försökte. Fixat blev det iaf till slut. Lär få göra om det imorgon också om det inte torkar upp snabbt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0